Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Φετίχ

Σπις, Πάρσον, Φίσερ, Έγκελ, Λιγκ. 
Οι μάρτυρες του Σικάγο.

Τι ήταν εκείνο που ξεσήκωσε αυτούς και τους χιλιάδες άλλους την 1η Μαΐου του 1886 στο Σικάγο και σε άλλες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ κατά του τότε συστήματος;

Ήταν η ανάγκη τους για "8 hours labour, 8 hours recreation, 8 hours rest"  και η πολιτική τους ιδεολογία, την οποία η ανάγκη διαμόρφωσε, που τους  οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσουν μέχρι θανάτου αυτά που τους στερούσαν.

Τι κάνει το σύγχρονο πολίτη του αναπτυγμένου κόσμου να μην ξεσηκώνεται κατά του σημερινού συστήματος;

Απλή, θεωρώ, η απάντηση.

Δεν ξεσηκώνεσαι και δε βάζεις τα στήθια σου μπροστά στις μπούκες των πυροβόλων, γιατί απλά σου ψαλίδισαν τη σύνταξη, το μισθό ή σου φορολόγησαν το internet.

Δεν ξεσηκώνεσαι και δε θέτεις τον εαυτό σου στα χέρια του δήμιου κι ενώπιον της αγχόνης, γιατί  απλά σου ανέβασαν τα τέλη κυκλοφορίας. Το πολύ-πολύ "επαναστατικό" που θα κάνεις είναι να πας να παραδώσεις τις πινακίδες.

Δε γίνεται να ξεσηκωθείς, όταν πριν από λίγο, πήρες το καινούριο Samsung Galaxy με την πιστωτική του συνταξιούχου ή μικροεπαγγελματία πατέρα σου, όντας ο ίδιος άνεργος. Το χαρτζιλίκι φτάνει και το καινούριο κινητό έχει τόσες πολλές apps να φορτώσεις, που να προλάβεις!

Δεν ξεσηκώνεσαι, όταν έχεις το σπίτι σου (έστω και χρεωμένο στην τράπεζα, έστω και φορτωμένο με φόρους), το εξοχικό σου (έστω και το πατρικό στο χωριό), την 42'' τηλεόρασή σου (έστω και με 12 άτοκες δόσεις), το αυτοκινητάκι σου (αν δεν έκανες την ανωτέρω "επαναστατική" πράξη), το μισθουλάκο σου (έστω και αυτόν τον πετσοκομμένο), τη ζωούλα σου βρε αδελφέ.

 Έχοντας λοιπόν όλα αυτά, δεν έχεις την ανάγκη και χωρίς την ανάγκη δε διαμορφώνεις και την πολιτική ιδεολογία, θεώρηση, αντίληψη που να σε κάνει να καταλάβεις ότι αξίζεις και δικαιούσαι πολλά περισσότερα και ,κατά συνέπεια, δεν έχεις την αποφασιστικότητα να διεκδικήσεις.

Το κυριότερο δε που έχεις εσύ, ο σύγχρονος πολίτης, σε σχέση μ'αυτούς που ξεσηκώθηκαν το 1886 και που ποτέ (είθε να βγω ψεύτης) δε θα αφεθείς να σου λείψει, είναι το απόλυτο φετίχ σου, το απόλυτο αξεσουάρ του συστήματος και ο απόλυτος δυνάστης σου: ο καναπές σου. 

1 σχόλιο: