Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Ε, και;

Μίλησε για αγάπη προς το συνάνθρωπο.

Μίλησε για αλληλεγγύη.

Μίλησε για ισότητα των ανθρώπων, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, επαγγέλματος, φύλου ή οποιασδήποτε άλλης καθεστηκυίας διάκρισης.

Μίλησε για ισομερή αναδιανομή των αγαθών μεταξύ των ανθρώπων.

Περιέβαλε με την αγάπη και τη φροντίδα του, όλους όσους είχε "καταδικάσει" η τότε κοινωνία,  ως κατώτερους, ανήθικους, αμαρτωλούς  ή ασεβείς.

Κατήγγειλε και καταδίκασε με λόγια και πράξεις την υποκρισία, τη σαπίλα, την απανθρωπιά του προηγούμενου καθεστώτος και των αντιπροσώπων του που περιφρονούσαν, απομυζούσαν και τυραννούσαν το λαό τους.

Διάλεξε για απόστολούς του τους παρίες της εποχής και τους εξύψωσε σε  βράχους και πρωταγωνιστές της διδασκαλίας του, αναθέτοντάς τους το δύσκολο έργο της διάδοσης και  της πραγμάτωσης  του σκοπού του.

Ο λόγος του ήταν και είναι αιρετικός, αντίθετος με  την  ψυχρή λογική, πολλοί θα έλεγαν αντίθετος στην ίδια τη φύση του ανθρώπου.

Όσοι τον πίστεψαν  πολεμήθηκαν, διώχτηκαν, βασανίστηκαν, θυσιάστηκαν, υπερβαίνοντας την ανθρώπινη  φύση τους, θέλοντας να οικοδομήσουν έναν καλύτερο κόσμο για όλους, έναν κόσμο ουτοπικό, σύμφωνα με όσα υποστήριζαν οι  εχθροί και διώκτες τους.

Έγιναν πουθενά και ποτέ πράξη όσα είπε;
Άλλοι θ'απαντήσουν  όχι, άλλοι θ'απαντήσουν  ναι.
Δίκαιο έχουν και  οι μεν και οι δε.
Προδόθηκε το μήνυμά του από κάποιους που ήταν ταγμένοι να το υπηρετήσουν;
Σίγουρα ναι.

Παρ'όλα αυτά, έπαψε η διδασκαλία του να είναι ζωντανή, ο λόγος του αληθινός, η ανάγκη για τη δημιουργία της ουτοπίας επίκαιρη; Έπαψε να έχει απήχηση και να δημιουργεί κάθε μέρα νέους πιστούς; Έπαψε να  λοιδορείται, να διώκεται, ακόμη και να θυσιάζεται σε πολλά μέρη του κόσμου όποιος ασπάζεται τη διδασκαλία του;

Έχουν τελικά κυριαρχήσει στον κόσμο οι εχθροί και διώκτες του;

Ε, και;

3 σχόλια: