Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Ψαράδες ή ...

Η Ισλανδία βρίσκεται κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Έχει έκταση 103.000 τετρ.χιλιομ. και πληθυσμό 332.750 κατοίκους.

Η Ισλανδία πέρασε ανάλογη οικονομική κρίση μ' αυτήν που περνάει η Ελλάδα.

Οι Ισλανδοί έδιωξαν όλους τους πολιτικούς υπεύθυνους για την κρίση.

Οι Ισλανδοί  άφησαν τις ιδιωτικές τράπεζες να πτωχεύσουν και δίωξαν ποινικά τους υπεύθυνους.
Οι Ισλανδοί δεν έχασαν τις καταθέσεις τους, αφού αυτές τις κάλυψε κατ' απόλυτη προτεραιότητα  το κράτος κι επιδοτήθηκαν από το κράτος για τα δάνειά τους.

Οι Ισλανδοί αποφάσισαν με δύο δημοψηφίσματα και δεν πλήρωσαν κανένα εξωτερικό χρέος προς Μ. Βρετανία και Ολλανδία, παρ'όλο που το κοινοβούλιό τους είχε ψηφίσει σχετικούς νόμους αποδοχής και πληρωμής των χρεών αυτών.

Οι Ισλανδοί αύξησαν μισθούς και συντάξεις στα  χαμηλά εισοδήματα και μείωσαν ελάχιστα τα υψηλότερα.Πήραν μέτρα  κοινωνικής πολιτικής και στήριξης των ασθενέστερων. Οι Ισλανδοί άλλαξαν μέχρι και το Σύνταγμά τους προς όφελός τους.  Οι Ισλανδοί κέρδισαν τις υποθέσεις στα διεθνή δικαστήρια στα οποία προσέφυγαν η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία.

Οι Ισλανδοί δεν έχουν πλέον οικονομική κρίση.

Οι Ισλανδοί χθες κατέβηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους απαιτώντας την άμεση παραίτηση του Πρωθυπουργού τους που φέρεται να έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο των offshore.

Οι Ισλανδοί είναι ψαράδες (κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας είναι η αλιεία). Οι Ισλανδοί δεν είναι απόγονοι του Περικλή, του Μέγα Αλέξανδρου, του Ιουστινιανού, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του Κολοκοτρώνη κ.α. Οι Ισλανδοί δεν οργάνωσαν Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν κατέκτησαν EURO.

Οι Ισλανδοί είναι ψαράδες. Οι Ισλανδοί δεν είναι χάνοι.

(Σημ. Χάνος: Μέτριο σε μέγεθος ψάρι. Ψαρεύεται με πετονιά, ψαροτούφεκο και δίχτυα. Με ψαροτούφεκο μπορεί κανείς να το πετύχει αρκετά εύκολα, γιατί περιμένει σ'ένα σημείο χωρίς να κινείται. Εξού κι η φράση: τι με κοιτάς σαν χάνος)

1 σχόλιο: