Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Δημοκρατία a la carte


Στο δημοψήφισμα στην Τουρκία ο Ερντογάν...

κέρδισε με 52% περίπου, έναντι 48% των αντιπάλων του.

Με αυτή τη νίκη του μπορεί να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές (που έχουν ήδη ψηφιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο) που θα επιτρέπουν στον Πρόεδρο - δηλαδή στον ίδιο - να  καταρτίζει τον προϋπολογισμό, να διορίζει και να καθαιρεί υπουργούς και δικαστές, να εκδίδει σε κάποιες περιπτώσεις διατάγματα κ.α.

Όλα όσα θα επιτρέπονται πλέον στον Ερντογάν με το νέο Σύνταγμα και πολλά περισσότερα επιτρέπονται ανέκαθεν στον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Αμερικανικό Σύνταγμα!

Επιπλέον, ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος είναι συνταγματικά και αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, γεγονός που του δίνει απόλυτη εξουσία και απόλυτη αποφασιστική αρμοδιότητα στη χρησιμοποίηση ή μη του πυρηνικού οπλοστασίου (εξού και το περίφημο "βαλιτσάκι" με τους κωδικούς που φέρει πάντοτε μαζί του).
Η σκέψη και μόνο ποιός φέρει μαζί του το "βαλιτσάκι" σήμερα είναι άκρως τρομακτική.

Σημειωτέον, ότι πολλάκις στην ιστορία της χώρας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία των Αμερικανών, όπως συνέβη και με το σημερινό Πρόεδρο, ο οποίος έλαβε λιγότερες ψήφους από την αντίπαλό του (59.611.678 έναντι 59.814.018), αλλά η νίκη του προκύπτει από το "περίεργο" σύστημα των εκλεκτόρων!

Αντίστοιχα, ο Ερντογάν στις Προεδρικές εκλογές του 2014, τις πρώτες στην ιστορία της Τουρκίας που εκλέχθηκε Πρόεδρος άμεσα από το λαό και όχι από το κοινοβούλιο, έλαβε 21.000.260 ψήφους και ποσοστό 51,79% έναντι 15.587.132 ψήφων και ποσοστού  38,44% του αντιπάλου του.

Σχετικά δε, με τις κατηγορίες περί νοθείας στο δημοψήφισμα, βάσιμες ή μη, ας σημειωθεί ότι στη Φλόριντα και το Τέξας ακόμη ψάχνουν να δουν πως βγήκε πρόεδρος ο Μπους, αντί του Γκορ το 2000, με όλα τα "καλά" που έφερε έκτοτε παγκοσμίως αυτή η εκλογή!

Παρ'όλα τ' ανωτέρω, απ΄όλο το "δημοκρατικό κόσμο" ο ένας χαρακτηρίζεται Leader of the Free World  και ο άλλος...Σουλτάνος.

"Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές" (επίκαιρο)...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου