Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Δυστυχώς επτωχεύσαμεν


Εδώ και δύο μήνες περίπου "παίζονται" στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο δύο σποτ της ΕΛ.ΑΣ....

με αφορμή περιστατικά στα οποία επιτήδειοι, προσποιούμενοι τηλεφωνικά τους αστυνομικούς ή/και άλλους κρατικούς λειτουργούς, αποσπούν χρήματα κυρίως από ηλικιωμένους πολίτες, προφασιζόμενοι ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οι νομικές συνέπειες σε βάρος συγγενή τους (συνήθως του παιδιού τους), που δήθεν προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα.

Στα σποτ αυτά, κάποιος που δηλώνει αστυνομικός τηλεφωνεί στην "κυρία Μαρία" και της αναγγέλει ότι ο γιός της προκάλεσε τροχαίο ατύχημα και σκότωσε ένα παιδί.
Της λέει όμως ότι μπορεί να "βοηθήσουν" για να μην πάει ο γιός της φυλακή, θα χρειαστεί όμως να τους δώσει 10.000 ΕΥΡΩ.

Η απάτη αυτή έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και τα κρούσματα είναι καθημερινά.

Από τα σποτ αυτά (και από την πραγματικότητα που περιγράφουν) προκύπτουν αβίαστα τα εξής συμπεράσματα:

1. Η διαφθορά στην αστυνομία και γενικότερα στους κρατικούς φορείς θεωρείται δεδομένη και παγιωμένη στη λαϊκή συνείδηση.
Αν ίσχυε κάτι διαφορετικό, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα επίκλησης της "βοήθειας για να μην πάει στη φυλακή ο γιος σας" από τους απατεώνες.

2. Η ηθική κατάπτωση των πολιτών αυτής της χώρας θεωρείται επίσης δεδομένη και παγιωμένη, αφού δίνεται χώρος και δυνατότητα στους απατεώνες να προτείνουν (πιστεύοντας φυσικά στην επιτυχία του εγχειρήματός τους) το "κουκούλωμα" μιας ανθρωποκτονίας έναντι τιμήματος.
Και μάλιστα το "κουκούλωμα" της  ανθρωποκτονίας ενός παιδιού!

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι και το πιο λυπηρό και είναι αυτό που αφαιρεί κάθε προοπτική αισιοδοξίας για το μέλλον αυτής της χώρας.

Είναι και αυτό που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το πως και γιατί έχουμε φτάσει σ'αυτό το σημείο (αναφορικά με την κρίση), καθώς και το γιατί έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο προς το χειρότερο.

Διότι μια οικονομικά πτωχευμένη κοινωνία μπορεί, ίσως, και να σωθεί κάποια στιγμή.

Μια ηθικά πτωχευμένη κοινωνία δε σώζεται με τίποτα.

(Με δεδομένη αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η πρωτοβουλία της ΕΛ.ΑΣ. για ενημέρωση των πολιτών, ανεξάρτητα από τις όποιες ενστάσεις για την αισθητική των συγκεκριμένων σποτ που μπορεί να έχει κάποιος, είναι αξιέπαινη και πρέπει να συνεχιστεί.
Το τηλεοπτικό σποτ μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://youtu.be/KT--mjO5-l0?list=PLtnblhL7y4SbIwF4i1aFzTYiD9py_wwOx )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου